Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2011 18:20 - въпроси, които чакат отговор от биоетиката
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 2401 Коментари: 4 Гласове:
3



  - До каква степен могат да се провеждат експерименти с човешкият живот?

- Отношението към началните и крайните фази на човешкият живот - аборт и евтаназия.

- Кога започва и кога завършва човешкият живот?

- Какво е отношението ни към непълноценният човешки живот?

- Какво е отношението към неизличимо болният?

- Каква е крайната цел на генното инженерство - икономическа или биологическа?

- Какво е отношението ни към дешифрирането на човешкия геном и към клонирането?

- Застрашен ли е човешкият вид от израждане?

- Докъде стигат етичните граници на органната трансплантация?

- Каква е моралната и социалната цена на оплождането ин витро?

- Дали мозъчната смърт е границата, след която може да се експериментира?

- Модерните биотехнологии и човекът като биологичен обект или като личност?

- Продължителността на човешкият живот - биологичен или духовен проблем?

- Нашата отговорност към феномена живот.

- Ще достигне ли човек безсмъртие?

- Пренаталната диагностика - за или против?

- Къде е мястото на Твореца във всичките тези опити с човешкият живот?

- Експерименти с човешки ембриони и стволови клетки - докъде и с каква цел?

- Семейство без брак? Стерилни бракове? Пробни бракове? Хомосексуални бракове?

Това са само част от въпросите, с които се занимава биоетиката в неиният биологичен, духовен, нравствен и социален аспект. Ясно е че тези въпроси  имат отношение към нравствените ни ценности, към стойността и достойнството на човешката личност и на живота на човека като цяло.
В поредица от постове мисля да потърся заедно с вас отговор на някои от тези въпроси, както и да предизвикам размисъл.



Гласувай:
3



1. elahikari - аватар и биоетика
16.04.2011 18:36
Като гледа човек нашумелия Аватар не може да не си зададе въпроси свързани директно с биотехнологиите. Тяхното разрешаване ангажира в определена степен етичната позиция изобщо. Но за кои биотехнологични постижения става дума все пак?
Няколко думи за обекта на биоетиката...

Това е сравнително млада интердисциплинарна научна област, която се развива през последните 30 години - предимно в западният свят, изключително бързо и широкомащабно, най-вече след бурното развитие на органната трансплантация, оплождането ин витро и генното инженерство. Постиженията в тези области задължително ангажират и позицията на църквата, тъй като обектът на биотехнологиите пряко или косвено засяга живота на човека, както гласи и етимологичното значение на тази дума - био-живот и етика - начин на мислене и поведение, според възприета ценностна система.
С други думи биоетиката се занимава с въпроса за ценностите, стойността и достойнството на човешкия живот на фона на биологичните постижения предимно в областта на медицинската наука.

Това е науката, която най-пряко трябва да вземе отношение към разтърсващите случаи на вивисекция на живи хора от китайските хирурзи за отнемане на органи.
цитирай
2. elahikari - между гнева и смирението
16.04.2011 18:37
От няколко дни - откакто прочетох истината за Фалун Гонг и разбрах за садистичните вивисекции в Китай, /които вероятно продължават в момента - докато тракам на клавишите/ на живи хора, умъртвявани садистично без упоителни вещества за да им отнемат органите и да ги продадат на заможни купувачи не мога да спя. Не мога да живея както преди. Сега знам. Изобщо не изпитвам християнско смирение. Изобщо не съм научила урока да не отвръщам на злото със зло, след като - честно - ако имах власт щях да отсека и двете ръце на тези хирурзи убийци и да им ги ..... отзад. Буквално.
Първо, че тези адски изчадия не са ми ближни. Второ, ако света се отърве от комунистическите хунти навсякъде по света определено ще стане по добро място за живеене. И трето, или първо или десето все тая - убитата трийсет годишна жена с изтръгнато сърце не ми излиза от главата! Плача за нея! Плача като за своя сестра. И искам отмъщение! Знам, че няма никаква победа над себе си в моят вопъл за мъст. С цялото си същество усещам убийствата на духовни същества в Китай. Знам, че тези страдалци са най-близо до Иисус. Но не мога да се смиря. Не мога да се примиря. Трябва нещо да се направи, хора! Няма граници комунистическата мерзост и низост! Нима ще стоим със скръстени ръце докато избиват невинни хора чрез изтръгване на органите им? И кой купува тези органи?! КАКВО ДА НАПРАВИМ, ЗА ДА СПРЕ ТОЗИ УЖАС?????!!!!!!!!


цитирай
3. elahikari - за Аватар и новата екологична култура
16.04.2011 18:41
Гледах филма, който тече по кината с пълна пара - Аватар. Отвъд множеството ефекти, включително и същества синьо лилави на цвят и със светещи лица с поглед на котка, уши на кон и лъвска опашка, служеща за нещо като щепсел при езда, което просто ме провокира да се замисля за съвършенството на формата ни - такива, каквито сме, образ и подобие на Бога, а не каквито бихме могли да бъдем, ако станем дотам майстори в шева и кройката на ДНК-то та да се подредим като Аватари ако не и по-зле, та, отвъд формата и външните проблясъци видях, че авторът на филма повдига въпроси, свързани с етиката и екологията.
Но какво е екологията? Наука за света и природата, наука, която отразява отношенията между физическият свят и населяващите го хора. Наименованието екология е създадено от Ернст Хекел от старогръцката дума oikos- дом, място, което се обитава. Според него екологията е наука, която изследва връзките на живите същества със заобикалящата ги природа. Малко по-късно Карл Фредерик определя екологията като наука за свръхиндивидуалните структури. Задълбочено е и определението на Чарлз Елтън, според когото екологията е наука за същността на природата и променящия се свят с участието на човека. Докато гледах филма - тъй като се натрапва аналогията с книгите на Майн Рид и Карл Май за завладяването на американският континент и отношението към местното население, което има силна връзка с природата си казах - независимо че в миналото хората не са имали екологична култура, са чувствали света като свой дом и са се грижили за него, но веднага след това направих паралел с филма отново - при завладяването на Пандора хората се показват като безмилостни експлоататори. Крайният извод е - хората не заслужават това, което имат защото не го пазят. Не заслужават дома си - планетата Земя. Възпитателно - назидателно.
И все пак свойственият ми критичен разум отказва да спре дотук.
следва
цитирай
4. balgarski7vinarki - Bih prisaedinila i vaprosi ot eko-bioetikata
16.04.2011 18:47
1. Koia e prichinata kravite da davat mljako non-stop i kokoshkite da "nosiat "postojanno?
2.Zashto lovjat heringa s elektronni signali?
3.Kak se obuchavat kucheta tarsachi na droga?
4.Zashto v Afrika polzvat mishki za tarsene na mini?
5.Kak vazpriemat radostta na prascho kogato idvat da go vzemat?

Dokoga shte se hrani taja gad choveshka s energia ot kravoprolitia i podlost ,energia izlachvashta se ot mesoto i jivotinskite produkti,
Vse oshte ne sam vegetarianka i jam meso ednokratno prez sedmizata,
razbiram zashto Shamanite moliat jivotinskata dusha za proshka i taka me e jad che niama
reshenie toja vapros- proteinite i t.n.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830275
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565